Trädgård och djur

Bergblomman

Trädgård och djur

Angelica archangelica - Fjällkvanne


Den som vill ha grodor, fåglar, fjärilar och andra djur i trädgården måste locka dem med en miljö de vill ha.

Det sägs att den som har besök av grodor och paddor i sin trädgård ska se det som ett mycket gott betyg. Dessa djur har då förmodligen hittat paradiset just i din trädgård. Säkert finns där gott om både mat, vatten och en bra miljö.

 

Fåglar vill ha mat och skydd. Där det finns träd, buskar och snår och höga örter, där finns det också mycket småkryp som blir mat åt fåglarna. Syrenens frö samt solrosornas är ett gott skrovmål för fåglarna. Ett fågelbad är ju alltid uppskattat.

 

För att få många fjärilar ska man odla blommor som de kan suga nektar ur. Kaprifol, syren, myntor, lavendel, kärleksört, tibast, aubretia, lavendel, bolltistlar, nejlikor och prästkragar. Ett grunt fågelbad uppskattas också av fjärilar. Jag kan varmt rekommendera indianmynta om du vill ha många fjärilar omkring dig. Har själv några buskar i soligt läge. När jag räknade efter för några somrar sedan så var det ca

50 fjärilar i dessa buskar som fladdrade runt och sög nektar. Det var stort. Jag gick t.o.m in på Naturhistoriska riksmuseéts hemsida för att kolla vilka arter jag hade sett. Men, glöm inte att klippa bort frökolvarna på hösten. Annars kommer du att ha indianmynta överallt.

 

Själv har jag två katter som på sommaren älskar att gno sig mot kantnepetan som avger en stark aromatisk doft. Ibland ligger de t.o.m. och sover i rabatten på kantnepetan. Alla har vi våra favoriter...

 

Den som odlar mycket växter brukar inte bli så glad när man kommer ut på morgonen och ser att tulpanlökarna ligger kors och tvärs i trädgården eller krokusblommorna som är avnypna nere vid foten. Det är nog egentligen bara att gilla läget och lära sig allt eftersom vad rådjur och harar gärna äter. Men här är några i allafall som är hyfsat säkra:


 

Rådjur och harsäkra växter


Narcisser

Påsk- och pingstliljor

Snödroppar

Alliumlök

Sippa

Julros

Akleja

Stormhatt och riddarsporrar

Tagetes

Isbegonia

Fingerborgsblommor

Brudslöja

Vallmo

Dragon

Primula

Rams

Daggkåpa

Pärleternell

Törel

Purpurklätt

Kantnepeta

Ormrot

Trillingblommor

Kungsljus

Astilbe

Nävor

Praktlysing

Veronikor

Fetknopp

 


Mindre lyckade växter som ofta äts upp av rådjur och harar


Tulpan (Jag brukar köpa senblommande tulpaner och det brukar funka)

Krokus

Kungsängslilja

Flox

Blåklocka

Blåklint

Rosenknoppar

Lilja

Dahlia

Lavendel