Gori - Georgien


Staden är nog mest känd som den sovjetiska ledaren Josef Stalins födelseplats (1878). I staden finns Josef Stalin-museet med saker relaterade till hans liv och huset han föddes i. 


En av de sista statyerna av Stalin i forna Sovjetunionen stod tidigare utanför Gori stadshus. Den är numera flyttad till Josef Stalin-museet.

HÖJDPUNKTEN ÄR STALIN MUSEUMET

Josef Stalin´s museum är höjdpunkten för ett besök i staden Gori. Bakom sin faux-venetianska fasad finns ett imponerande museum fylld med tillbehör och media som dokumenterar Stalin´s liv och karriär. Museets skildring av Stalin är ensidigt nostalgisk, vilket kan skrämma besökare, men utställningarna är faktiskt ganska bra gjorda och det finns gott om georgiska babushkas i hela museet som kommer mer än gärna att visa utställningarna och svara på frågor. Tyvärr är utställningarna övervägande på ryska och georgiska, till nackdel för de flesta västerländska besökare. Vid biljettluckan, fråga efter en engelskspråkig guide. Guidade turer börjar regelbundet. De är ibland tillgängliga och visar dig ofta insidan av Stalins gröna bespansrade tågvagn som han erövrade världen med..