Menorca

Bergblomman

Menorca

Cala Turqueta - Menorca

                                                                                 


Cala Turqueta - Menorca


Menorca är näst största ön i ögruppen Balearerna nordost om Mallorca. Till ytan c:a en femtedel så stor som Mallorca. Menorca är bara fem mil lång och två mil bred, alltså ungefär hälften så stort som Öland.


Menorcas natur har tagits upp som skyddsobjekt av Unesco, vilket innebär att halva öns yta är skyddad mot exploatering. Så förhoppningsvis borgar det för att Menorca får förbli den vilda, orörda pärlan i Medelhavet för all framtid. 


Runt Menorcas kust finns inte mindre än 120 härliga sandstränder, flera insprängda bland klippor och gömda i grottor. Det kristallklara och rena vattnet inbjuder till härliga bad och på Menorca går det fortfarande att hitta en egen liten bortglömd och till synes orörd strand. Men skillnaden mellan syd- och nordkusten är markant. Stränderna i söder är små, lugna och lummiga vikar medan de i norr är längre men mer vindpinade och karga i sin karaktär.


Hotellen ligger oftast vid lite större sandstränder som i Cala´n Bosch eller Cala Galdana, men med bibehållen skönhet och i vackra omgivningar. Såväl ett besök i huvudstaden Mahón på ostkusten med sin imponerande naturhamn som en tur till den forna huvudstaden Ciutadella på andra sidan ön rekommenderas också.


På Menorca är medelhavsköket rikt med utsökta fisk- och skaldjursrätter som specialitet. Hotellen är välskötta och atmosfären gästvänlig. Menorcas barnvänliga miljö för semesterfirande har gjort ön till en favorit för många familjer under sommarmånaderna. Menorca är helt enkelt en medelhavspärla fylld av unik charm och rik på semestervänlighet.


Jag har själv bara varit på Menorca en gång och då bodde vi i Cala´n Bosch som är en av de största och mest kompletta turistorterna på Menorca. På bara tjugo minuters bussresa nås du av den forna huvudstaden Ciutadella med en äldre stadskärna och bra shopping. Hotellen i Cala´n Bosch ligger nära den vackra kuststräckan och de två fina sandstränderna Platja Cala'n Bosch och Platja Son Xoriguer. Den trivsamma småbåtshamnen med sin marina utgör ett naturligt centrum och här ligger flera av Cala´n Boschs restauranger, barer, pubar, affärer och terrasserveringar. I småbåtshamnen finns fina förutsättningar för att njuta av det utsökta menorkinska köket och här levereras havets läckerheter direkt från fiskebåt till restaurang.


Mitt på ön ligger staden Ferreries med Hort de Sant Patrici som är en av öns alla ostfabriker. Hit kan alla åka och få en inblick i osttillverkning, gå på ostprovning och självklart köpa ost. Företaget har drivits i 28 år av familjen Casals. På Menorca finns också 300 bondgårdar som tillverkar den traditionella komjölksosten. Allt görs för hand på samma sätt som på 500-talet.


Ett bra sätt att ta tillvara Menorcas möjligheter är att hyra bil och ge sig ut på upptäcksfärd. Det är inte särskilt mycket trafik utanför huvudorterna. Små slingriga vägar kan ta slut mitt i det vilda vackra, eller leda till de allra raraste små fiskebyar eller vykorts-turkosa stränder. 


Menorkinska sandaler, d.v.s. sandaler med sulor gjorda av bildäck med skinn över foten och en rem om hälen, har blivit populära och finns numera i många olika färger och material. De är jättesköna!!


Det finns vinodlingar på Menorca, men öns lilla storlek gör att produktionen inte är så stor. Den räcker inte ens till särskilt mycket mer än husbehov, så lokalt Menorcanskt vin är faktiskt riktigt svårt att hitta även i snabbköpen på ön - och skulle du lyckas finna det så är priset högt. Så dessvärre får man ofta nöja sig med vin från spanska fastlandet, vilket ju inte är fy skam i och för sig! Om man däremot lämnar turistorterna och bilar runt på ön så kan man råka på små vinodlingar, och i bästa fall erbjuder de provsmakning och säljer sitt gårdsvin på plats.


På en ö som Menorca, där havet är och alltid har varit en så stor del av befolkningens vardag, anser man sympatiskt nog att havet måste få vara en naturlig del av livet även när man blir gammal och orörlig. Rödakors-föreningen på ön har därför köpt in särskilda rullstolar som kan användas i vatten. Någon gång nu och då ska även den som har svårt att röra sig få chansen att bada i havet, är tanken. Det går till så att badvakterna rullar ut en plastmatta över sanden som det går att köra vanliga rullstolar på över sanden ner till vattnet. De badsugna gamla eller funktionshindrade anländer med en färdtjänstbuss. Vid vattenbrynet byter man till den särskilda vattenrullstolen, och en badvakt ”bogserar” sedan rullstolen som flyter med den badande runt i det ljumma vattnet. Tänk, här hemma i Sverige pläderar vi ju för att gamla ska få komma ut i friska luften på promenader någon gång emellanåt, men Menorcas gamla fiskarbefolkning har tagit tanken ett steg längre. Häftigt!     

Bilder (klicka på någon av bilderna så visas ett galleri för sidan) 

Härlig strand - Cala en Porter - Menorca


Härlig strand.


Cala en Porter - Menorca

En musselodling - Mahon - Menorca


En musselodling.


Mahon - Menorca

En härligt färgglad och god paella - Ciutadella - Menorca


En härligt färgglad och god paella.


Ciutadella - Menorca

Vilka badvikar med alldeles klart vatten - Cala Son Saura - Menorca


Vilka badvikar med alldeles klart vatten.


Cala Son Saura - Menorca

Provning av den menorkianska osten Queso Mahon i olika styrkor. Gården Hort de San Patrici - Ferreries - Menorca


Provning av den menorkianska osten Queso Mahon i olika styrkor.


Gården Hort de San Patrici - Ferreries - Menorca

Den lilla vita byn - Binibeca - Menorca


Den lilla vitamålade byn.


Binibeca - Menorca

Att göra

Besök den berömda grottan - Cova d´en Xoroix om du ändå hyr bil nån dag. Läs mer här.

Åk till den lilla byn Binibeca. Läs mer om det här.

Gör en heldags båtutflykt.

Gör ett besök i pittoreska Ciutadella. Läs mer här.

Ta en tur till huvudstaden Mahon. Få tips här.

Åk till Fornells. En charmig fiskeby belägen längs

Menorcas nordkust. I den mysiga hamnen ligger restaurangen Es Pla som är den spanske kungen Juan Carlos favoritrestaurang. Hit kommer Juan Carlos varje sommar med sin segelbåt från Mallorca för att äta restaurangens hummersoppa. Varje torsdag är det marknad i Fornells.

Åk till Ferreries. Detta är byn med flest barn per invånare i hela Europa! Enligt sägnen beror detta på dricksvattnet i byn.

Karta

Restauranger

Restaurant Des Port, Ciutadella

Denna restaurang är belägen i Ciutadellas hamn. Maten är superb, särskilt paellan.

Karta

Kartor

Hotell

Hotell Tamarisco - Cala'n Bosch

Läs mer här.

Film

Stränder