Tsambika

Bergblomman

Tsambika

De sju källorna - Epta Piges - Rhodos

Lummig och skön skugga i Fjärilsdalen


Klostret

Gå uppför trappan till klostret på denna bergskulle där du kan blicka ut över den enastående kustlinjen, och beskåda en religiös ikon som tros kunna göra människor mer fertila.

Högt uppe på en bergskulle på Rhodos ostkust står en vitkalkad bysantinsk kyrka som kallas Tsambika kloster. Inuti finns religiösa konstverk och en ikon av jungfru Maria som är viktig för lokalinvånarna, och utanför erbjuds spektakulära vyer av Rhodos kustlinje.


Om du färdas med ett fordon kommer du halvvägs uppför backen, och därefter är det cirka 300 trappsteg upp till klostret. En del av den här sträckan kantas av pinjeträd. Kliv in i den lilla religiösa byggnaden och beundra den utsmyckade interiören med målningar, fresker, ljuskronor och välvt tak. Håll utkik efter ikonen av jungfru Maria som kommer från 1000-talet.


Enligt lokal folktro välsignas kvinnor som har fruktbarhetsproblem med barn om de går barfota till klostret för att be till ikonen. I gengäld ska de namnge sina pojkar Tsambiko och sina flickor Tsambika – och det finns tydligen många personer på ön som heter så.


När du kommer tillbaka ut kan du blicka bortom klocktornet och beskåda de fantastiska vyerna över kusten och den omgivande naturen. Du kan även beundra den vackra utsikten från innergården i trädens skugga. Om vädret är klart kan du se Lindos strand som ligger knappt två och en halv mil söderut.


Det tar ungefär 40 minuter att köra till Tsambika kloster från Rhodos stad. Du kan parkera gratis där stigen upp till kyrkan börjar.


Klostret är öppet alla dagar och inträdet är gratis. Vi rekommenderar att du ger dig iväg på morgonen eftersom trappan är lång och eftermiddagssolen är het, samt att du tar på dig bekväma vandringsskor. Om du kommer hit på sommaren är det lämpligt att ta med en flaska vatten då det inte finns några butiker eller kaféer här. Innan du går tillbaka ner kan du fylla på flaskan från kranen med källvatten.


Karta


Stranden

En härlig stor sandstrand med fint vatten och rent, fri från tingeltangel. Daglig buss från Rhodos stad.


Karta