Biolea - Framställning av olivolja

Bergblomman

Biolea - Framställning av kallpressad olivolja

Utsikt från Biolea fabriken över olivträdsodlingarna.

Som vanligt när en resa är bokad brukar jag dammsuga internet och se vad det finns för trevliga ställen att besöka. Biolea var ett av dom. Fabriken där olivoljan tillverkas ligger på en hög höjd och man ser runt om bara en massa olivträd. George Dimitriadis berättade att släkten i många generationer hade ägt marken och odlat oliver. Om jag inte minns fel så bodde hans farmor och farfar i det vita huset borta vid den bruna kullen.

 

Det var faktiskt jätteroligt att åka hit eftersom jag tror att ägarna var vana vid att det mest kommer busslaster dit. George´s fru som jag inte minns namnet på men som var från Kanada ursprungligen frågade varför vi kom just hit. Jo vi gillar det genuina och se vad som tillverkas på Kreta. Och dessutom är ju olivolja gott tyckte vi. De blev jätteglada av att höra att vi aktivt hade sökt oss till Biolea och bara inte en del av en bussresa som man bara måste genomlida för att man inte är intresserad av allt vid varje stopp. George visade oss runt i fabriken och berättade samtidigt den stora skillnaden mellan olivoljor. Extra Virgin kallpressad, inget annat duger enligt honom. Vi provsmakade såklart både den naturella olivoljan samt citron- och apelsin olivoljan. Så gott!!! Självklart köpte jag med mig 6 flaskor hem.

 

På deras hemsida kan man läsa om en hel del utnämningar de fått från när och fjärran för sin fina olivolja. Läs mer om det här.

Bilder (klicka på bilderna så blir de större)

Här krossas oliverna.

 

Här krossas oliverna.

 

 

 

 

En av många cisterner med kallpressad olivolja.

 

En av många cisterner med kallpressad olivolja.

Mellan de runda plattorna lägger man de mosade oliverna. Lager på lager. Sedan pressas de ihop hårt och ur det rinner den fina kallpressade olivoljan.

 

Mellan de runda plattorna lägger man de mosade

oliverna. Lager på lager. Sedan pressas de ihop

hårt och ur det rinner den fina kallpressade olivoljan.

 

 

Färdig olja som väntar på att tappas på flaskor och säljas till glada kunder.

 

Färdig olja som väntar på att tappas på flaskor

och säljas till glada kunder.

Patrik och Yiorgos Dimitriadis (ägaren till Biolea) pratar om området som han äger och är alldeles fullt med olivträd.

 

Patrik och George Dimitriadis (ägaren till Biolea) pratar om området som han äger och som är alldeles fullt med olivträd.

 

 

Här pågår det provsmakning av deras naturella olivolja samt två smaksatta olivoljor med citron och apelsin. Frukt från deras egna ägor såklart.

 

Här pågår det provsmakning av deras naturella olivolja samt två smaksatta

olivoljor med citron och apelsin. Frukt från deras egna ägor såklart.